Etkinlik Takvimi
29.05.2017

E-Posta Servisleri

Personel E-Posta
Hazır Gıdalar Obeziteye Neden Oluyor
Yayınlayan Birim
KURUMSAL İLETİŞİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ

 

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi diyetisyenlerinden Esma Aybattı, hazır gıda tüketim alışkanlığının, çağın en önemli sağlık sorunlarından olan obeziteyi beraberinde getirdiğini bildirdi.

 

 

Diyetisyen Aybattı, yaptığı açıklamada, sağlıklı beslenmenin, doğal besinlerle yeterli ve dengeli besin tüketmekle mümkün olacağını söyledi. Sağlıksız beslenmenin birçok sağlık sorununa yol açacağını ifade eden Aybattı, “Özellikle hazır paketli gıdalar, fast food (pizza, hamburger, patates kızartması) dondurulmuş gıdalar, konserveler sağlığı olumsuz etkimektedir. Bu besinlerin sürekli kullanımı sinir ve sindirim sistemine zarar verip, kanser riskini arttırmaktadır. Kan şekeri ve kan yağları yüksekliği, mide bulantısı ve yüksek tansiyona sebep olur. Bu besinlerin uzun süre korunması için kullanılan bazı katkı maddeleri sağlığımızı olumsuz etkiler” dedi.

Aybattı, hazır gıdalarda bulunan monosodyum glutamat maddesinin sinir hücrelerine zarar verdiğini belirterek, merkezi sinir sistemi tahribatına bağlı olarak, Alzheimer, Parkinson, Huntington hastalıkları ve sara gibi sağlık sorunlarına yol açtığını aktardı. Dondurulmuş gıdalarda, soya soslarında kullanılan ve çin tuzu olarak da adlandırılan bu maddenin, insan sağlığına ciddi zararlar verdiğini anlatan Aybattı, “Pankreas hasarı, insülinde artış ve buna bağlı olarak diyabet gelişimi, böbrek ve karaciğerde hasara sebep oluyor. Ayrıca dondurulmuş gıdalarda yüksek oranda bulunan tuz ise günlük alınması gereken tuz miktarının üzerine çıkmamıza neden olduğundan yüksek tansiyon riskini arttırır. Trans yağlar; kolestrol ve kandaki kötü yağ oranının yükselmesine, iyi huylu kolestrol oranının ise düşmesine neden olmaktadır. Kanser riskini büyük ölçüde artırarak, damar sertliği ve damar tıkanıklığına yol açmaktadır. Özellikle kalp hastalıkları bakımından dikkat edilmesi gereken bir maddedir” diye konuştu.

GDO’LU GIDALAR TEDAVİYİ ZORLAŞTIRIYOR

Aybattı, genetiği değiştirilmiş organizmaların özellikle glikoz şurubu, mısırözü yağı, kanola yağı, mısır nişastası ve soya lesitini gibi maddelerle dondurulmuş gıdalarda da ortaya çıktığını dile getirdi. Bu tarz gıdaların kanser riskini ciddi oranda arttırmakta olduğunu kaydeden Aybattı, “GDO’lu gıdalar, alerjik reaksiyona sebep olur ve vücutta antibiyotiklere karşı direnç oluşturarak hastalıkların tedavisini zorlaştırır. Kesilen meyve ve sebzelerin kararmaması için kullanılan, kimyasal içeren sülfitler ise özellikle dondurulmuş patateslerde gıda koruyucusu olarak kullanılır. Sülfitler mide krampları, ishal, düşük tansiyon, kurdeşen, göğüs sıkışması, halsizlik ve hızlı nabız gibi problemlere yol açmaktadır. Sonuç olarak doğal besinleri mevsiminde tüketmek oldukça önemlidir. Hazır veya dondurulmuş gıdalar sağlığımızı olumsuz etkiler, ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır” şeklinde konuştu.

 

ÜNİVERSİTEMİZİ SOSYAL MEDYADA DA TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.

https://www.facebook.com/selcukuniversitesirektorluk?ref=hl

https://twitter.com/selcukrektorluk